Helsinki ilman natseja – nyt ja aina!

Kutsumme kaikki jälleen itsenäisyyspäivänä 6.12.2022 Helsinkiin osoittamaan, että äärioikeistolle ei ole kaduilla sijaa – ikinä!

Helsinki ilman natseja on jo vuodesta 2016 kerännyt tuhansia mielenosoittajia kaduille vaatimaan rasismista ja fasismista vapaata yhteiskuntaa ja ollut mukana rakentamassa antifasistista liikettä. Viime vuonna äärioikeiston 612-soihtumarssi blokattiin ensi kertaa ja pakotettiin kiertoreitille. Tämä yksittäinen voitto asettuu kuitenkin vain vuosikausia kestäneeseen jatkumoon, jossa järjestäytynyt antifasistinen työ on marginalisoinut äärioikeiston toimintaa ja kuihduttanut tapahtumia.

Huolimatta siitä, että äärioikeisto on joutunut tyhjät korttinsa jo paljastamaan, voi muutamista viimeaikaisista vaalituloksista Euroopassa päätellä, että yksinkertaiset ja todellisuuspakoiset ratkaisut vetoavat edelleen moniin, oli sitten kyseessä energiakriisi, ympäristökriisi tai kapitalismin kyvyttömyys tarjota turvattua ja vakaata tulevaisuutta kaikille.

Vaikka oikeisto laajemmin, äärioikeistoa myöten, viestiikin vastustavansa Putinia, Erdogania ja Iranin islamistista hallintoa, tarjoavat he lopulta samaa elämän kurjistamista ja vapauden kaventamista kuin edellämainitut, keskenään puuhastelevat autoritäärit. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on hyvä esimerkki siitä, mihin näiden antidemokraattisuuteen ja kaikenlaisen vallan keskittymiseen tähtäävien ”ratkaisujen” polku voi lopulta pahimmillaan viedä.

Samaan aikaan äärioikeiston väkivalta, häiriköinti ja uhkailu kohdistuu Suomessa ennen kaikkia heihin, jotka olemassaolollaan uhkaavat fasistien maailmankuvaa: Kankaanpäässä terrorismista epäillyt harjoittivat vuosien ajan rasistista väkivaltaa, viime kesän Pride-tapahtumiin kohdistui uhkailua ja häiriköintiä eri puolella maata.

Siksi antifasismi on antirasismia, kamppailua trans- ja homofobiaa vastaan ja naisten oikeuksien puolesta taistelemista. Se on vapauden puolustamista, jota äärioikeisto koettaa toiminnallaan rajoittaa.

Vaikka Ukrainan voitto, Iranin naisten vapautus sekä kurdien autonomia häämöttääkin jo horisontissa, emme halua, että vapauteen täytyy nousta jatkossa edes väliaikaisen sortovallan ikeen alta. Siksi on tärkeää pitää yhtä erityisesti limittyvien kriisien keskellä ja toimia vapaudellisten tavoitteiden puolesta aina.

Ota siis liput ja banderollit sekä ystävät, sukulaiset ja työkaverit mukaan ja tulkaa kanssamme näyttämään, että äärioikeistolle ei ole tilaa Helsingin kaduilla tänäkään vuonna!

Pyydämme osallistujia käyttämään kasvomaskeja ja tulemaan paikalle vain terveenä sekä koronaoireettomana.

Mielenosoitukseen ei haluta puoluetunnuksia, valtioiden lippuja tai muita autoritarismia edustavia tunnuksia.

Tapahtuman tarkempi aika, paikka ja reitti ilmoitetaan hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

Tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio, jonka muodostavat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki ja Emilia-ryhmä.