Helsingfors utan nazister – nu och för alltid!

Buss från Åbo: Facebook event, blogginlägg

Buss från Tammerfors: Facebook event

Klimatblock: Facebook event, blogginlägg

Vi bjuder åter alla att delta, på självständighetsdagen 6.12.2021, i att visa att extremhögern inte har en plats på våra gator – någonsin!

Helsingfors utan nazister har under flera år samlat tusentals deltagare på våra gåtor, demonstrationen kräver ett samhälle fritt från rasism och fascism, och har hjälpt bygga en antifascistisk rörelse i Finland. Det systematiska motståndet till nazisternas evenemang som gjorts i Helsingfors och i resten av landet, har lett till att högerextrem aktivism tvingats till samhällets marginal. Deras evenemang har haft mindre deltagare år för år, eftersom de mött allt mera motstånd.

Coronapandemin har accelererat extremhögerns störtskur. De senaste åren har de koncentrerat sig närmast på att sprida konspirationsteorier och covid-förneksele. Då både 612-fackelmarschen, och på högsta domstolens beslut nerlagda nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsens Suomi Herää -demonstration blev inställda på grund av pandemin, var 2020 det första året då det inte organiserades ett enda högerextremt evenemang på självständighetsdagen.

Vårt arbete är dock inte ännu gjort, och vi kan inte vänja oss vid tanken att högerextremismen kommer att håller sig borta från våra gator. Vi måste fortsätta, eftersom 612-fackelmarschen ännu ser det som tryggt att marschera på våra gator. 612:s syfte är att skapa en enad högerextrem front, från det förbjudna NMR till sannfinländarna i riksdagen.

Vi har heller inget förtroende i polisens handlande, och kan inte lämna försvaret av våra rättigheter till statens våldsmaskineri. Samtidigt som Elokapinas demonstranter bärs till häktet, för att de vill få staten att ta klimatkrisen på allvar, besöker en poliskommissarie det nerlagda NMR:s supportermedlems program. Regeringen har inte heller gjort tillräckligt för klimatet eller drivit en mer human asylsökarpolitik.

Nazisternas verksamhet stoppas inte i domstolarna, och den kapitalistiska samhällsordningen som polisen tryggar kommer inte heller att hindra en global miljöförstörelse eller högerextremismens tillväxt. Det krävs aktiv handling för miljön på samhällets alla områden, och en stark och organiserad antifascistisk rörelse.

Så ta med dig dina banderoller, vänner, släktingar och arbetskamrater – och kom med oss för att visa att extremhögern inte heller detta år har en plats på Helsingfors gator!

Vi ber deltagare använda ansiktsmask och sköta om sin handhygien enligt möjligheterna. Kom på plats endast ifall du är frisk och symptomfri.

Partisymboler, statliga flaggor eller andra autoritära symboler är inte välkomna i demonstrationen.

Den exakta tiden, platsen och rutten för demonstrationens meddelas i god tid före evenemanget.

Demonstrationen organiseras av Helsingfors utan nazister -koalitionen, vars medlemsorganisationer är A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingfors vänsterunga, Pinkkimusta Helsinki och gruppen Emilia.