Helsingfors utan nazister – nu och för alltid!

Vi välkomnar ännu en gång alla till Helsingfors på självständighetsdagen 6.12.2022 för att visa att extremhögern inte är välkomna på gatorna – någonsin!

Helsingfors utan nazister har sedan år 2016 varit med och byggt den antifascistiska rörelsen och samlat tusentals demonstranter på gatorna för att kräva ett samhälle fritt från rasism och fascism. Förra året blockerades extremhögerns fackeltåg ”612” för första gången och tvingades ändra sin rutt. Den här lilla segern är en del av en kontinuerlig kamp där organiserad antifascistisk aktivism har lyckats marginalisera extremhögerns verksamheter och fått deras evenemang att krympa.

Till trots för att extremhögerns svagheter avslöjas gång på gång visar valresultaten i Europa att grovt förenklade och eskapistiska lösningar fortfarande attraherar många väljare – energikrisen, klimatkrisen och kapitalismens oförmåga att skapa en trygg och stabil framtid för alla.

Fast den politiska högern och i synnerhet extremhögern vill signalera att de är motståndare till Putin, Erdogan och Irans islamistiska regim så erbjuder de i slutändan endast det samma som de tidigare nämnda diktatorerna; inskränkta friheter och ett liv i armod. Rysslands anfallskrig mot Ukraina är ett utmärkt exempel på vad antidemokratiska och auktoritära lösningar i värsta fall kan leda till.

Samtidigt riktas fascisternas våld, trakasserier och hot i Finland främst mot dem vars blotta existens utmanar deras världsbild: de misstänkta terroristerna i Kankaanpää utövade i åratal rasistiskt våld och sommarens Pride-evenemang fick ännu en gång utstå hot och vandalism runtom i landet.

Därför är antifascism också antirasism, kamp mot trans- och homofobi och en kamp för kvinnors rättigheter. Antifascism är ett försvar av de friheter som extremhögern försöker begränsa.

I horisonten skymtar vi en ukrainsk seger, frihet för Irans kvinnor och kurdisk autonomi men vi vill inte att frihet någonsin ska begränsas ens tillfälligt av auktoritära styren. Därför bör vi alltid kämpa för frihetliga ideal, även i krisens mitt.

Ta därför med dina flaggor och banderoller, ta därför med dina vänner, släktingar och kollegor och visa extremhögern att de aldrig någonsin är välkomna på Helsingfors gator!

Vi önskar att deltagarna använder munskydd och enbart deltar fria från coronasymptom.

I demonstrationen är partisymboler, nationsflaggor och andra auktoritära symboler inte välkomna.

Evenemangets exakta tidtabell och rutt meddelas i god tid före evenemanget. Evenemanget arrangeras av koalitionen Helsingfors utan nazister, som består av A-ryhmä, Varisnätverket, Helsingfors Vänsterunga, Pinkkimusta Helsinki och Emilia-gruppen.