Mikä on ”612”-soihtukulkue – ja miksi vastustamme sitä?

Kuvassa 612-soihtukulkueessa natsitervehdystä tekee surkeasti naamioitunut kriminalisoidun uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tamperelaisjäsen Petri Nordman, joka oli PVL:n puhujana natsimielenosoituksessa aiemmin päivällä. Hänestä vasemmalla etualalla suojalaseissa huivi naamalla naamioitumista yrittää Ville Nurmela Uudestakaupungista (Porin ryhmä).

”612”-soihtukulkuetta on järjestetty vuodesta 2014 alkaen, jona aikana se on kasvanut reilun sadan hengen tapahtumasta yli tuhannen ihmisen marssiksi ja Pohjoismaiden suurimmaksi vuosittaiseksi äärioikeistotapahtumaksi. Tapahtumaa on ollut mukana järjestämässä sekalainen joukko suomalaisia äärioikeistoryhmiä, mutta keskeisimpiä niistä ovat fasistijärjestö Suomen Sisu, kielletty uusnatsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) ja muutamat muut toimijat kuten tunnettu naisvihaaja Timo Hännikäinen. Myös mm. rasistien katupartiojärjestö Soldiers of Odin on ollut tapahtumassa mukana. Vuosien valehtelun jälkeen PVL on jopa myöntänyt olleensa ”aloitteellinen” koko tapahtuman järjestämisessä. He myös järjestivät tapahtuman kaikki turvallisuusjärjestelyt ensimmäisenä vuonna. Sittemmin myös perussuomalaiset ovat alkaneet yhä avoimemmin osallistua tapahtumaan, esimerkiksi Jussi Halla-aho vuonna 2018.

Suomen Sisu on v. 1998 perustettu järjestö, jonka perustajaporukassa oli lukuisia suomalaisia äärioikeistolaisia aktiiveja mm. natsipuolue Isänmaallisen Kansanliikkeen uudelleenlämmittelystä. Heti alkuvuosinaan Suomen Sisu jakoi sivuillaan epätieteellisiä rotuoppeja, vastusti ”rotujen sekaantumista” ja verkostoitui tiiviisti eurooppalaisten fasistien kanssa. Sittemmin he oppivat pukemaan rotuoppinsa ”maahanmuuttokritiikiksi” ja poistaneet pahimmat ylilyöntinsä sivuiltaan, mutta heidän tiiviit välinsä esimerkiksi valkoista ylivaltaa julistavien Perussuomalaisten nuorten ”etnonationalistien” kanssa kertoo selkeää tarinaa heidän poliittisista näkemyksistään yhä tänäkin päivänä. Suomen Sisun nykyinen varapuheenjohtaja Timo Hännikäinen on ollut yksi soihtukulkueen puuhamiehistä, ja hän on tullut tunnetuksi julkisuudessa naisvihamielisistä kirjoituksistaan ja tavastaan lähetellä päihtyneenä raiskausuhkauksia mm. kotiväkivallan uhreja auttavalle Naisten Linjalle.

Kenties tunnetumpi Pohjoismainen Vastarintaliike on väkivaltainen natsijärjestö, joka toimii koko Pohjoismaissa ja on Suomessa asetettu väliaikaiseen toimintakieltoon. Sen jäsenet ovat Suomessa syyllistyneet poliittisten vastustajiensa puukotuksiin, kyynelkaasuiskuun Helsingin Pridessä sekä lukuisiin pahoinpitelyihin, joista yksi johti Jimi Karttusen kuolemaan vuonna 2016. Ruotsissa sen jäseniä on syyllistynyt mm. pakolaiskeskuksiin ja vasemmistolaiseen kahvilaan kohdistuneisiin pommi-iskuihin. PVL ihailee avoimesti kansallissosialismia ja Hitleriä, ja heillä oli alusta asti näkyvä järjestäjän rooli 612-soihtukulkueessa.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsit 612-soihtumielenosoituksen ”järjestyksenvalvojina”.

Näistä lähtökohdista huolimatta 612-mielenosoitus määrittelee itsensä ”epäpoliittiseksi” ja kieltää poliittisten tunnusten tuomisen tapahtumaan. Suomen tunnetuimmat äärioikeistolaiset eivät kuitenkaan ala järjestää perusisänmaallista lippukulkuetta toistensa, ja vain toistensa, kanssa ilman minkäänlaista poliittista agendaa. Ennen soihtukulkueen järjestämistä v. 2014 suomalainen äärioikeisto oli tarponut vuosikymmeniä suossa, eikä heidän julkinen toimintansa ollut yleisen ilmapiirin vuoksi mahdollista. Soihtukulkueen tarkoitus on ollut kokeilla kepillä tätä jäätä, ja jo vuotta myöhemmin ensimmäisen soihtukulkueen järjestämisestä olimme alkaneet jo tottumaan siihen ajatukseen, että äärioikeisto pystyy toimimaan jokseenkin häpeilemättä ja avoimesti julkisuudessa. Sittemmin soihtukulkueesta on muodostunut yhteenkokoava tapahtuma ja voimannäytös suomalaiselle äärioikeistolle, samalla kun he pyrkivät esiintymään vain yleisisänmaallisena sankareiden muisteluna. Se on yrittänyt luoda yhteisiä perinteitä rikkonaiselle ja riitaantuneelle suomalaiselle äärioikeistolle.

Olemme järjestäneet Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta vuodesta 2016 alkaen koska haluamme luoda sellaista yhteiskuntaa, jossa ei ole hyväksyttyä hyötyä vihanlietsonnasta. Soihtukulkueen järjestäjät ovat muussa toiminnassaan avoimia tästä vihanlietsonnasta: he vihaavat ei-valkoisia, seksuaalivähemmistöjä sekä lukemattomia muita ihmisiä, jotka eivät sisälly heidän alati kapenevaan ”suomalaisuuden” tai ”valkoisuuden” määritelmiinsä. Heidän järjestämät mielenosoituksensa ovat tämän politiikan jatke, ja suorassa jatkumossa politiikan kanssa, jota esimerkiksi Suomen Sisu on jo pitkään harjoittanut: koska heidän ihmisvihamielinen ajatusmaailmansa ei kestä päivänvaloa, on heidän peiteltävä sitä ja naamioitava sitä muotoihin, jotka olisivat muulle yhteiskunnalle helpommin pureskeltavissa. Se on myös mahdollistanut Perussuomalaisten äärioikealta laidalta paljon avoimemman yhteistyön aatetoveriensa kanssa.

Me haluamme riisua tämän maskin ja tuoda esiin sen inhon jota me tunnemme fasismia kohtaan. Tämän takia olemmekin päättäneet keskittyä nimenomaan soihtukulkueeseen emmekä esimerkiksi aikaisemmin samana päivänä järjestettävään Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ”Kohti Vapautta”-nimellä järjestettävään uusnatsimielenosoitukseen. Tunnemme samaa inhoa myös PVL:ää kohtaan, mutta oman tapahtumansa jälkeen he kaikki jatkavat myös Töölön soihtukulkueeseen. Vastustamalla soihtukulkuetta vastustamme myös PVL:ää. Uusnatsien natsismia ei voi olla huomaamatta kun he heiluttelevat Pitkälläsillalla hakaristejä kuten vuonna 2018, mutta soihtukulkue pyrkii välttämään fasismin leimaa parhaansa mukaan. Tätä me emme halua heille suoda, ja vuosi vuodelta on mediakin yhä avoimemmin puhunut aluksi ”isänmaalliseksi” määrittelemästään soihtukulkueesta nimenomaan äärioikeiston tapahtumana. Viime vuonna näimme myös ensimmäistä kertaa heidän osallistujalukujensa kääntyvän laskuun.

Helsinki ilman natseja on ollut kolmena vuonna peräkkäin Itsenäisyyspäivän suurin mielenosoitus 2000-3000 osallistujallaan.

Meille fasismi ei ole mikään abstrakti tai teoreettinen käsite, vaan kyse on järjestäytyneestä liikkeestä, joka pyrkii satuttamaan meitä ja meille rakkaimpia ihmisiä, vähentämään ihmisarvoamme. He haluavat että meitä, tai meidän ystäviämme, perheenjäseniämme, tai työ- ja opiskelukavereitamme ei olisi olemassa. Tällaiseen ei voi suhtautua yhtenä poliittisena vaihtoehtona muiden seassa, yhtenä äänestettävänä vaihtoehdoista. Se on jotakin, jolle emme voi antaa tilaa yhteiskunnassa. Siksi aiomme tänäkin itsenäisyyspäivänä 6.12. Helsingissä ja Oulussa kokoontua vastustamaan fasismia, jotta muu yhteiskunta ei unohtaisi keistä on kyse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *