Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi 1500 ihmistä kaduille

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontui itsenäisyyspäivänä viidettä kertaa. Tapahtumaan osallistui järjestäjien arvion mukaan noin 1500 ihmistä ja se oli jälleen itsenäisyyspäivän suurin mielenosoitus.

Kulkue lähti liikkeelle Kampista ja marssi Töölön läpi, missä se pysähtyi Runeberginkadulle,  jossa kuultiin puheita ja musiikkia. Töölöntorilta alkanut äärioikeiston 612-soihtukulkue ohjattiin kiertämään Mannerheimintien kautta.

”Mielenosoitus onnistui siinä, mikä sen tarkoituskin oli, eli viemään aivan kirjaimellisesti katutilaa pois natseilta”, kuvailee tapahtuman tiedottaja Eino Salama. ”Väkivallaton vastarinta toimii konkreettisesti. 612-soihtukulkue ei päässyt marssimaan Töölön läpi omilla ehdoillaan, joten viestimme meni taatusti perille.”

Järjestäjät neuvottelivat tapahtuman kulusta poliisin kanssa ja natsimarssin väistettyä mielenosoittajat siirtyivät vapaaehtoisesti ilmoitetulle lopetuspaikalle. Tapahtumassa esiintyivät Laua Rip, Kuopus ja Adikia.

”Meistä on ilahduttavaa nähdä, että poikkeusoloista ja kovasta pakkasesta huolimatta ihmiset ovat vuosi toisensa jälkeen valmiita seisomaan toistensa takana fasismia vastaan. On tärkeää näyttää paitsi äärioikeistolle, niin myös toisillemme, ettei kukaan ole tässä taistelussa yksin”, Eino Salama jatkaa.

Tapahtuman järjesti Helsinki ilman natseja -koalitio, jonka muodostavat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki sekä Emilia-ryhmä. Mielenosoitukseen järjestettiin bussikuljetukset Tampereelta ja Turusta.